Govornici

Stručne osobe iz industrije osiguranja i akademske zajednice iz BiH, regiona i Evrope.

Ana Zovko

Ana Zovko je direktorica Sektora za digitalni razvoj u Croatia osiguranju gdje vodi digitalne brandove Croatia osiguranja, LAQO i CO digital te projekte digitalne transformacije poslovanja i unaprjeđenja korisničkog iskustva.

Višegodišnju karijeru izgradila je u sektoru telekomunikacija gdje je ostvarila brojna postignuća u područjima digitalizacije, marketinga, strategije i ljudskih resursa. U Hrvatskom Telekomu vodila je projekte digitalizacije i agilne transformacije kompanije, projekte razvoja novih telekomunikacijskih proizvoda i usluga, uvela je novi model vrednovanja radnih mjesta i modele sustava upravljanja učinkom za zaposlenike te je sudjelovala na projektima velikih akvizicija Hrvatskog Telekoma.

Akademsko obrazovanje stekla je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je uspješno magistrirala i završila  MBA studij. Magistrirala je i na Leeds Metropolitan Universityu u području međunarodnog menadžmenta i marketinga.

Berislav Kutle

Berislav Kutle je rođen u Širokom Brijegu 1956. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a magistrirao međunarodne ekonomske i političke odnose na Fakultetu međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa Sveučilišta u Zagrebu. 

Karijeru počinje u bankarstvu 1981. godine u tadašnjoj Privrednoj banci Sarajevo, gdje stječe iskustva u svim sferama bankarskog poslovanja do prelaska na rukovodeću poziciju u Varaždinskoj banci. Od 1995. godine do 2017. godine, bio je čelni čovjek Hrvatske banke, Zagrebačke banke BH, UniCredit Zagrebačke banke, te današnje UniCredit Bank dd. Rukovodio je širenjem poslovne mreže UniCredita u Bosni i Hercegovini kao predsjednik Uprave od 2008. godine, postavivši je na poziciju najuspješnije bh. banke. 

Rad i doprinos Berislava Kutle razvoju bankarstva višestruko je nagrađen od magazina Prizma, te Nezavisne agencije koja ga je imenovala “Super šampionom biznisa”. Večernji list mu je dodijelio Večernjakov pečat za doprinos razvoju gospodarstva za 2005. godinu. 2018. godine u okviru dodjele najvećih bankarskih priznanja “Zlatni BAM” – Berislavu Kutle dodijeljena je plaketa doajen u oblasti bankarstva.

Berislav Kutle je bio dugogodišnji član i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH, a od 2017. godine obnaša funkciju direktora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Urednik je knjige “Bijela knjige” kao prve takve knjige bankarskoj sektora u Regiji, koja obuhvata najaktuelnije teme iz bankarstva, problematiku i prijedloge rješenja.

Zaljubljenik umjetnosti, strastveni je kolekcionar i kulturni mecena.

mr. sc. Hrvoje Pauković

Hrvoje Pauković je od 2007. godine direktor Hrvatskog ureda za osiguranje. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Rijeci, gdje je stekao i zvanje magistra pravnih znanosti na poslijediplomskom studiju „Pravo međunarodne trgovine, prometa i osiguranja“ započeo je karijeru kao odvjetnički vježbenik. Osigurateljnu karijeru započeo je 2001. godine u Croatia osiguranje d.d., a 2004. godine imenovan je za direktora Sektora za pravne, kadrovske i opće poslove. 

Položio je pravosudni ispit, stekao kvalifikaciju ovlaštenog posrednika u trgovini vrijednosnim papirima – broker, a završio je i usavršavanje na području osiguranja na School of Insurance, St. John’s University u New Yorku, SAD. 

Gostujući predavač je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i Rijeci i predavač na Effectus visokom učilištu u Zagrebu. Član je Izvršnog odbora Europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja (Insurance Europe), potpredsjednik Council of Bureaux (Brussels) u razdoblju 2014.-2017. godine (Council of Bureaux), gdje je nakon dva mandata u Upravnom odboru sada u Nadzornom odboru. Član je Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge financijskog poslovanja a od lipnja 2021. godine i dopredsjednik Udruge. Član je Radne skupine za provedbu i praćenje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske). Predsjednik je Hrvatske udruge za pravo osiguranja, nacionalne podružnice AIDA International.

Dr.sc. Marina Miočić-Hamidović

Dr. Marina Miočić-Hamidović rođena je u Rijeci 1980. godine.

Nakon završene gimnazije u Opatiji, nastavlja svoje školovanje u Rijeci na Pravnom fakultetu gdje stječe zvanje diplomiranog pravnika.

Pravosudni ispit je položila 2007.godine u Zagrebu.

Doktorirala je 2022. godine na Pravnom Fakultetu u Zenici obranivši doktorsku disertaciju na temu – Pravila ugovora o osiguranju u formalno i materijalno pravnom smislu.

2004.godine, zapošljava se u Odvjetničkom društvu Grgić i Partneri iz Zagreba, prvo kao vježbenik, a potom kao odvjetnik. 

Od 2012. radi kao direktor sektora šteta u Bosna sunce osiguranju u Sarajevu do 2015.g. kad je imenovana na mjesto Članice uprave Bosna sunce osiguranja. 

2018.g. je imenovana na mjesto Predsjednice Uprave Adriatic osiguranja u Bosni i Hercegovini a što i danas radi.

Darko Mörec

Darko Mörec ima dugogodišnje iskustvo u IT oblasti, s naglaskom na rješenjima u industriji osiguranja. U vodećim ulogama sudjelovao je i još uvijek učestvuje u projektima modernizacije informacionih rješenja, optimizacije poslovnih procesa i uspostavljanja moderne IT arhitekture koja osigurava potreban nivo informacione sigurnosti, transparentnosti i usklađenosti sa standardima i zakonskom regulativom. U proteklih osam godina, kao savjetnik uprave Udruženja osiguravača u Sloveniji, uključen je u projekte u kojima osiguravajuća društva stvaranjem zajedničkih baze podataka i njihovim integrisanjem sa državnim bazama podataka podižu kvalitetu vlastitih podataka i provode projekte digitalizacije.

Fikret Hodžić

Fikret Hodžić je predsjednik Uprave GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo, članice austrijskog koncerna GRAWE Insurance Group sa preko 190 godina dugom tradicijom i prisustvom u 13 zemalja Srednje i Istočne Evrope. 

Rođen je 1961. godine, a Mašinski fakultet u Sarajevu završio je 1985. godine. Svoj radni vijek je započeo u UNIS-ovoj tvornici ležajeva u Vogošći na rukovodećim pozicijama, a od 1990. godine je zbog usavršavanja jezika odselio u Njemačku, gdje je proveo 8 godina te u tom periodu obnašao razne rukovodeće funkcije u metalnoj industriji. Nakon povratka u BiH nastavio je kratko raditi u UNIS-UTL ali od 1999. potpuno napušta metalnu industriju i proizvodni sektor, te prelazi u osiguravateljnu branšu. 

Svoje prvo iskustvo u ovoj branši sticao je na rukovodećim funkcijama u Lido osiguranju, potom u VGT osiguranju i naposljetku u GRAWE osiguranju d.d. Sarajevu. Svoja iskustva je sticao kao rukovodilac prodaje, odjela za korisnike, školovanje i marketing, a za predsjednika Uprave GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo imenovan je 2016. godine sa mandatom do 2026. godine.

Svoj cijeli radni vijek bavio se razvojem kompanija, akvizicijom, kriznim menadžentom, upravljanjem ljudskih resursa,  a poseban izazov je bilo razvoj GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo iz čisto životnog u kompozitno osiguravajuće društvo, što je omogućilo investiciju u akviziciju VGT osiguranja i ATOS osiguranja-Podružnica Sarajevo. I danas se aktivno bavi razvojem prodaje, kao i ukupnog poslovanja  GRAWE osiguranja d.d. Sarajeva, čiji je strateški cilj održivo, stabilno i profitabilno osiguravajuće društvo kroz vrijeme.

Pored navedenog, Fikret Hodžić je strastveni planinar, koji je osvojio brojne vrhove poput 3 planine u Turskoj (Nemrut, Suphan i Arararat 5.139mnv), te pokrenuo i klub GRAWE Planinara kao team building aktivnost GRAWE uposlenika. Otac je dvoje odrasle djece, veliki ljubitelj prirodnih ljepota BiH i motociklizma.

Mr. iur. Vesna Lazić

Mr. iur. Vesna Lazić je rođena 15.9.1991 u Sarajevu. Dodiplomski studij je završila na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2014. godine sa prosječnom ocjenom 9,52, a 2015. godine je odbranila magistarsku tezu pod naslovom “Ugovorna odgovornost za štetu” summa cum laude. Doktorski studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu upisuje 2017. godine koji privodi kraju radeći na izradi doktorske disertacije pod naslovom “Naknada nematerijalne štete iz osnova osiguranja od autoodgovornosti”. Dobitnica je duple Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu kao jedna od najboljih studentica. Stekla je bogato iskustvo u oblasti osiguranja radeći kao advokatski pripravnik, advokatski stručni saradnik a potom i kao samostalni advokat. Arbitrica je pri Arbitražnom sudu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i edukatorica Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine. Trenutno obavlja posao generalnog sekretara Univerziteta u Sarajevu-Pravnog fakulteta.

Doc.dr.sc. Nikolina Maleta

Nikolina Maleta zaposlena je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 2006. kao asistentica, zatim viša asistentice, a od 2018. u znanstveno-nastavnom zvanju docentice na grani trgovačko pravo i pravo društava. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru diplomirala je 2005., Poslijediplomski znanstveni magistarski studij „Bosna i Hercegovina i europsko pravo“ završila 2011. te doktorski rad na temu „Smjernica Solvency II i europsko pravo osiguranja“ obranila 2017. Sudjelovala je u nekoliko projekata te na brojnim znanstvenim i stručnim konferencijama, seminarima i edukacijama. Autorica i suautorica je više znanstvenih radova iz područja gospodarskog prava. Znanstveno se dodatno usavršavala na Institutu za međunarodno gospodarsko pravo na WWU Münster, Institutu za međunarodno trgovačko pravo Elisabeth Haub School of Law Pace University te na UWE Bristol. Na listi je arbitara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u postupcima s međunarodnim obilježjem. Ima dodatno iskustvo u obavljanju pravnih poslova te poslova upravljanja rizicima u privatnom sektoru.

Sabina Mujanović

Sabina Mujanović je predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG, društva za osiguranje koje pripada Vienna Insurance Group, najvećoj osiguravajućoj grupaciji u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi. Magistrica je menadžmenta, diplomirana ekonomistica, ovlaštena revizorka i certificirani računovođa. Više od 22 godine iskustva u finansijskom sektoru, od čega 19 godina na pozicijama u Upravama banaka i osiguravajućih društava, čine je iskusnom i uspješnom menadžericom. 

Društvo na čijem je čelu među vodećim je na tržištu životnog osiguranja u BiH, nagrađeno sa Best Buy Award 2017/2018, Customers’ Friend – Vrhunska izvrsnost 2018/2019 te proglašeno Najboljim životnim osiguranjem u 2018. godini.

Predsjednica je Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH te dobitnica Priznanja za doprinos razvoju osiguranja u BiH, a proglašena je i za najbolju direktoricu u osiguravateljnoj branši za 2019. godinu od strane britanskog finansijskog magazina “Finance Central Europe”.

Udata, sretna majka dvoje djece koja svaki slobodni trenutak provodi u druženju sa porodicom.

Michael Brandstetter

Michael Brandstetter is Manager of EU and International Affairs at the Austrian Insurance Association (VVO) based in Vienna. He is responsible for VVO’s relations with the insurance markets in Central, Eastern and Southeastern Europe (CESEE). He joined the VVO in 2014.

Before joining the VVO Michael was from 2008 until 2014 Economic and Industrial Attaché at the EU-office of the Austrian Federal Economic Chamber (WKO) at the Austrian Permanent Representation to the EU in Brussels.

Michael was born in 1978 and holds a postgraduate Diploma of the Diplomatic Academy of Vienna, a master degree in International Economic and Business Studies and a master degree in Political Science of the University of Innsbruck.

Doc. dr. sc. Jasmina Đokić

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu 2000. godine, a 2014. godine stekla je akademsko zvanje magistra prava. Na Pravnom fakultetu u Zenici 2018. godine je obranila doktorsku disertaciju, te je stekla zvanje doktora pravnih nauka.

Obnaša funkciju izvršnog direktora odjela međunarodnih šteta za osiguravajuća društva koja djeluju u okviru Koncerna Agram u BiH.

Odlukom Senata Univerziteta u Zenici 2022. godine imenovana je docentom, te sudjeluje kao predavač predmeta Pravo osiguranja na Pravnom fakultetu u Zenici. 

Članica je različitih radnih tijela pri Udruženju društava za osiguranje u FBiH, te Pravno -regulacione komisije Biroa zelene karte u BiH. Učestvuje kao predavač na seminarima za obuku sudija pri Centru za edukaciju sudija i tužilaca FBiH.

Autorica je mnogobrojnih naučnih i stručnih radova iz oblasti osiguranja i naknade štete našem i engleskom jeziku, te sudjeluje na različitim domaćim i međunarodnim konferencijama.

Jovanka Ćetković

Gđa Jovanka Ćetković  rđena je 16.01.1971.godine u Banjaluci. Magistrica je ekonomiskih nauka u područjima bankarstva, financija i trgovine te je viši financijski stručnjak s više od dvadeset i sedam godina iskustva u međunarodno financiranim projektima kao što su Svjetska banka, IFAD, Evropska unija, itd. Više od 17 godina je obavljala dužnosti  u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, gdje je bila odgovorna i uspješno financijski vodila portfelj međunarodnih projekata od cca 150 miliona KM (cca. 90 milijna USD).

Gospođa Ćetković pridružila se Razvojnom programu Ujedinjenih naroda 2015. godine. Sa timom UNDP-a, gđa. Jovanka Ćetković radi na nekoliko  projekata koji su usko vezani za klimatske financije te vodi sve aktivnosti vezane uz vrlo izazovan zadatak uvođenja financijskih instrumenata kao što su osiguranje od prirodnih katastrofa uzrokovane klimatskim promjenama, tj. dizajniranje i uspostavu visoko učinkovite šeme osiguranja od prirodniih katastrofa za BiH zasnovane na zoniranju poplava, kartiranju poplava itd. po prvi put u BiH. Gđa Ćetković je objavila niz naučnih radova iz oblasti osiguranja od prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama. Osim toga, gđa. Ćetković je imenovana službenikom za financiranje adaptacija na klimatske promjene pri izradi Nacionalnog plana adaptacija Bosne I Hercegovine.

Također, prije dolaska u Ministarstvo PŠV RS, gđa Ćetković je radila na projektima finansiranim od strane Europske unije kao diplomirani ekonomist i stručnjak za financije u procesu osnivanja, po prvi put u BiH, Savjetodavne službe i Projektiranja i uspostavljanja visoko učinkovitog međuentitetskog tržišno informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini.

Edin Muftić

Edin Muftić je rođen u Sarajevu 1961. godine. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1983. godine. Zaposlio se 1984. godine u Kreditnoj Banci d.d. Sarajevo kao pripravnik te obavljao različite poslove u Sektoru za međunarodne poslove do 1991. godine. Nakon toga obavljao je poslove direktora računovodstva i EOP sektora u BH Banci d.d. Sarajevo. 1992. godine bio je jedan od osnivača Market banke koju je kasnije kupila Raiffeisen Grupacija i preimenovala u Raiffeisen bank BH d.d. Sarajevo, gdje je ostao na mjestu direktora do 2007. godine.

Od 2007. do 2011. godine obavljao poslove direktora Moje banke d.d. Sarajevo.

U devetnaest godina rada na poslovima direktora banke razvio je vještine razvoja i upravljanja procesima i zaposlenicima. Bogato iskustvo u čitavom nizu bankarskih poslova. Uska povezanost u osnivanju dvije poslovne banke od samih početaka. Posebne stručne sposobnosti i interes u unapređenju standarda, kontrola, sistema i rada poslovnih banaka. Razvijene komunikacijske sposobnosti u radu sa svim nivoima odbora i uposlenika.

Od 2011. godine do danas obavlja poslove izvršnog direktora u Triglav Osiguranju d.d., Sarajevo, članici Triglav Grupe, vodeće osiguravajuće-finansijske grupe u regiji Adria. U njegovoj nadležnosti su segmenti poslovanja koji su ključni za  djelatnost osiguranja: prodaja neživotnih i životnih osiguranja, štete, razvoj, ocjena i preuzimanje rizika – sektori koji zapošljavaju značajan broj uposlenika u različitim organizacionim dijelovima.

Aleksandar Đoković

Aleksandar Đoković, direktor Informacionog centra Udruženja osiguravača Srbije od 2011., u dugogodišnjoj karijeri bavio se projektovanjem i realizacijom informacionih sistema u finansijskim institucijama (u bankama do 2011., nakon toga u osiguranju). U funkciji rukovodioca i inženjera informatike u bankama izdvajaju se njegove realizacije sistema platnih kartica i ATM, zatim integracije „kor“ poslovnih aplikacija, IT zaštita i uspostavljanje „Data“ centara. 

Za UOS realizovao je Informacioni centar u svim njegovim segmentima (2011), zatim zajednički centralizovani sistem društava za osiguranje za detekciju i sprečavanje prevara primenom „Machine learning“ (2014), kao i projekat centralizovanog sistema distribucije policijskih zapisnika MUP (2018) koji je ujedno i jedini kanal distribucije za ove potrebe u državi. Osim navedenog implementirao je u sklopu IS UOS projekat Ministarstva turizma i telekomunikacija za kontrolu rada turističkih agencija (2020) u cilju zaštite putnika od insolventnosti agencija. Takođe realizovao je privatni „Cloud“ – UOS (2014), sisteme IT zaštite, integraciju poslovnih aplikacija Zelene karte i Garantnog fonda UOS, trenutno radi na razvoju mobilnih aplikacija za menadžment i klijente osiguranja. Oženjen je i otac je jednog deteta, slobodno vreme uglavnom provodi u prirodi baveći se ekstremnim sportovima.

Damir Hadžić

Prije prelaska na poslove osiguranja, gospodin Damir Hadžić radio je na rukovodećim pozicijama u državnoj službi, a obavljao je i funkciju ministra u Vladi Bosne i Hercegovine. 

Imenovan je 2015. godine na poziciju Potpredsjednika Koncerna Agram za BiH. Za Predsjednika Uprave Euroherc osiguranja imenovan je 2016. godine, a na ovu funkciju je ponovno imenovan 2020. godine. Za Predsjednika Upravnog Odbora Udruženja društava za osiguranje u FBiH izabran je 2017. godine, da bi 2020. godine bio ponovo izabran za Predsjednika UO ovog udruženja, na čijem čelu se nalazi i danas. 

Belma Istenić, PhD

Belma Istenić je uposlenica konsultantsko-revizorske firme Deloitte d.o.o. Sarajevo, gdje obnaša funkciju Višeg menadžera u Odjelu revizije. Gospođa Istenić posjeduje značajno iskustvo u reviziji osiguravajućih društava, banaka i kompanija u privrednom sektoru. Odgovorna je za planiranje, vođenje i kontroliranje usluga u okviru revizorskih projekata, te za kontrolu kvaliteta revizorske prakse u lokalnom uredu. Učestvovala je u brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama i seminarima, te bila predavačica za certificirane računovođe i ovlaštene revizore u Bosni i Hercegovini, i predavačica timovima profesionalnih revizora iz Evrope. Belma Istenić je certificirani računovođa (ACCA) i ovlašteni revizor sa preko 12 godina profesionalnog iskustva.

Dodiplomski i magistarski studij je završila na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Doktorirala je 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu s temom: Finansijski indikatori u funkciji procjene neizmirenja kreditnih obaveza.

Amir Softić, PhD.

Amir Softić je CEO, CRO i CFO u Sparkasse Bank BiH sa više od 20 godina iskustva u bankarskom sektoru. Bogata profesionalna karijera g-dina. Softića obuhvata značajno radno iskustvo iz oblasti bankarstva i menadžmenta, primarno u segmentu upravljanja rizicima. Tokom svoje karijere bio je zadužen za implementaciju sveobuhvatnog programa sanacije rizika i novih bankarskih regulativa.

Uporedo sa svojim redovnim poslom, Amir je preko četiri godine bio Predsjednik udruženja profesionalnih risk menadžera BiH i gost predavač na Bankarskoj akademiji na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Bio je učesnik brojnih konferencija, seminara i simpozija kao govornik, panelista a najčešće kao predavač. Autor i koautor je više naučnih i stručnih radova, objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima.

Posjeduje značajne kompetencije vezane za izradu poslovnih planova i obavljanje due diligencea, upravljanje rizicima realizacije investicionih projekata, konsalting kod restruktuiranja, te razvoj modela i alata za donošenje odluka u procesu kreditiranja. 

Doktorirao je 2021. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu s temom: EU regulatorni bankarski sistem i poslovni ciklus u BiH.

Senada Olević

Senada Olević rođena je 1959. godine. Nakon završetka studija na Ekonomskom fakultetu, započinje karijeru u Ljubljanskoj banci d.d. Sarajevo 1982. godine na poslovima međunarodnog platnog prometa, gdje ostaje sve do 1991. godine, kada preuzima rukovodeću funkciju za formiranje i razvoj deviznog sektora u jednoj od prvih privatnih banaka u BiH – Hipotekarnoj banci d.d. Sarajevo. Od 1994. god, gospođa Olević prelazi u Univerzal banku d.d. Sarajevo gdje na poziciji direktora sektora učestvuje u razvoju lokalne Univerzal banke u svim segmentima bankarstva sa fokusom na deviznim poslovima i sredstvima, te u procesu spajanja banaka i akvizicije od strane Zagrebačke banke d.d., kasnije preimenovane u  UniCredit Bank d.d. Sarajevo.

U 2003. godini, nakon više od 20 godina bogatog iskustva u bankarstvu na rukovodećim pozicijama i u svim fazama razvoja bankarskog sektora na tržištu BiH, gospođa Olević započinje karijeru u industriji osiguranja kao direktorica Raiffeisen osiguranja d.d. Sarajevo, koje je 2005. godine promjenom vlasnika i akvizicijom od strane austrijske UNIQA Versicherungen AG preimenovano u UNIQA osiguranje d.d. Sarajevo . 

U višegodišnjem periodu obnašanja funkcije direktora UNIQA osiguranja, izgrađeno je snažno i uspješno osiguravajuće Društvo na tržištu osiguranja BiH koje je postalo lider u životnom osiguranju. Uz mnoge nagrade poput „Customers Friend“ i „Best Buy Award“, UNIQA je izgradila reputaciju inovativnog osiguranja posvećenom klijentima. 

Predanost radu gospođe Olević, prepoznato je i od prestižnog časopisa Revicon koji je u više navrata nagradio gospođu Olević sa titulom „Menadžer godine“ u industriji osiguranja. 

Gospođa Olević je tokom karijere stekla i titulu magistra poslovne psihologije, te nastoji  da svoje iskustvo i znanje prenese na mlađe generacije i time pruži značajan oslonac mladima prilikom razvoja njihovih vještina. Učestvuje u projektima mentorstva, a također se zalaže i za jačanje položaja žena u poslovnom svijetu. Učestvuje u radu Udruženja društava za osiguranje u FBIH kroz članstvo u Upravnom odboru, na funkciji potpredsjednika Udruženja. 

Edib Galijatović

Rođen u Sarajevu 1964. godine, gdje je završio osnovno, srednje i školovanje na Ekonomskom fakultetu.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je diplomirao 1987. godine i nakon stečene diplome zapošljava se u Energoinvest d.d. Sarajevo Termoaparati Sarajevo.

Iz Energoinvesta u BH Osiguranje d.d. (danas Triglav Osiguranje d.d.) prelazi 1995. godine, na radno mjesto referenta za osiguranje. Za izvršnog direktora za poslove osiguranja i člana Uprave BH Osiguranja d.d. je imenovan 2000. godine. Od 2011. godine je predsjednik Uprave i direktor današnjeg Triglav Osiguranja d.d.

Pored angažmana na redovnim poslovima u Triglav Osiguranju d.d., završio je specijalističke kurseve i seminare iz oblasti marketinga tržišta i osiguranja. Aktivno koristi engleski i francuski jezik.

Pored redovnih obaveza, bio je angažovan kao član Nadzornog odbora Bosna Reosiguranja d.d., Biroa zelene karte BiH, Zaštitnog fonda FBiH i Komisije za motorna vozila pri birou osiguranja BiH. Trenutno je član Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje FBiH.

Amer Hadžikadić

Amer Hadžikadić je Član Uprave Sparkasse Bank BiH, a njegovoj nadležnosti su i Direkcija IT i Organizacije, Sektor operacija te Direkcija za sigurnost i upravljanje imovinom. Prethodno je bio na čelu IT kompanije Oracle u BiH te rukovodio IT odjelima u drugim renomiranim domaćim i stranim kompanijama. 

Obrazovao se u Sjedinjenim Američkim Državama na University of North Carolina at Charlotte, gdje je stekao i titulu magistra kompjuterskih nauka kao i diplomu inžinjera.

Svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo i znanje nesebično dijeli sa studentima na univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, gdje je još od 2007. godine angažiran kao predavač, ekspert iz industrije.

Kod svojih kolega cijeni iskrenost i tolerantnost i kada ispoljavaju inicijativu i samostalnost, a smatra da je menadžer onoliko uspješan koliko su mu uspješne kolege s kojima sarađuje.

Josip Knezović

Rođen u Mostaru 1978. godine. Diplomski studij završio na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Radno iskustvo u sektoru osiguranja počinje 2003. godine kada se zapošljava u Euroherc osiguranju d.d. Sarajevo na mjesto procjenitelja šteta. 2006. godine promaknut na mjesto Voditelja odjela šteta Podružnice Mostar.

Od 2009. godine radi na mjestu direktora Sektora šteta Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo. Krajem 2012 godine imenovan za člana Uprave Euroherc osiguranja na kojem mjestu radi i danas u trećem mandatu.

Tijekom svoje višegodišnje karijere učestvovao na brojnim konferencijama, seminarima i radnim grupama iz oblasti osiguranja i naknade štete.

Midhad Salčin

Salčin Midhad, dipl.ing.mašinstva – rođen 1965.godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju Građevinsku tehničku školu završio u Sarajevu. Studij na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu završio 1990.godine i stekao zvanje diplomiranog mašinskog inženjera.

Od Januara 1991.godine do 1998.godine uposlenik Fabrike mjenjača Sarajevo, a u osiguravajućoj djelatnosti je od 1998.godine kao uposlenik, tada BH osiguranja, danas Triglav osiguranja Sarajevo, gdje je i trenutno zaposlen.

U ovom periodu radio na poslovima prodaje osiguranja, zatim kao procjenitelj šteta automobilskih osiguranja, te rukovodilac službe šteta. U periodu 2008. i 2009.godine obavljao je funkciju rukovodioca Službe interne revizije Društva, da bi od 2010.godine preuzeo dužnost Direktora Sektora šteta i regresa i ovu funkciju obavlja i danas.

Na osnovu Rješenja Ministarstva pravde F BiH od 2003.godine i zadnjeg Rješenja od 2021.godine, imenovan je za Stalnog sudskog vještaka mašinske struke – Podoblast motori i motorna vozila.

Član Upravnog odbora Zaštitnog fonda Federacije BiH u periodu od 2010. do 2014.godine, trenurno član Nadzornog odbora Bosna Reosiguranja dd Sarajevo.

Godine 2006. na Seminaru u Neumu objavio stručni rad na temu Saobraćajne nezgode i prevare u osiguranju koji je kao koautor prezentirao na istom seminaru. Takođe, kao koautor učestvovao u izradi stručnog rada na temu Nalaz vještaka tehničke struke kao dokaz u parničnom postupku za naknadu štete, koji je prezentiran na tradicionalnom 15.Savjetovanju koje je odražano ove godine na Zlatiboru.

Ivan Luburić

Ivan Luburić je od 2021. Direktor Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Rođen je 1983. godine, a diplomirao je 2005. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Smjer Financije. Po završenom fakultetskom obrazovanju praksu obavlja u BMS Harris & Dixon Reinsurance Brokers Ltd. u Londonu. Poslovnu karijeru počinje u UniCredit banci 2006. godine u Sektoru riznice i financija. Od 12/2007. prelaskom u Croatia osiguranje d.d. na poziciju Pomoćnika Direktora počinje poslovni put u osigurateljnoj industriji. U Croatia osiguranju obnaša redom rukovoditeljske funkcije i to 2008. Menadžer za tržište Republike Srpske i Menadžer kvalitete, od 2009.-2011. Direktor Ureda za razvoj i unaprijeđenje prodaje osiguranja, od 2011.-2015. Regionalni Direktor za Federaciju Bosne i Hercegovine. Istovremeno u periodu od 2008.-2015. obnaša funkciju člana Nadzornog odbora Croatia osiguranja. Od 2015.-2018. je bio Predsjednik Uprave Croatia osiguranja. U istom periodu obnaša funkcije člana Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine, člana Upravnog odbora Biroa Zelene karte u Bosni i Hercegovini, člana Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine- Grupacije poslodavaca iz oblasti financijskog poslovanja, te člana Ekonomsko-Socijalnog Vijeća Federacije Bosne i Hercegovine. Daljnu karijeru od 2019.-2021. nastavlja u Euroherc osiguranju d.d. na poziciji Izvršnog direktora sektora prodaje.

Licencirani je investicijski savjetnik i auditor kvalitete.

Sudionik je i panelista više međunarodnih seminara i konferencija.

Kroz višegodišnji rad u osigurateljnoj industriji je stekao ekspertska znanja iz svih oblasti upravljanja osiguravajućim društvom. Realizirao je efikasno vođenje stabilnih, rastućih i profitabilnih poslova fokusirajući se na široke i dugoročne perspektive, uz kontinuirano upravljanje promjenama. Ispunjava ga rad s ljudima, mentoriranje i razvoj kadrova i sustava, sticanje spoznaja o novim trendovima, teorijama i perspektivama te oblikovanje istih u poslovnu stvarnost.  

Oženjen je i otac troje djece.

Jasmina Selimović

Jasmina Selimović je redovna profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na Katedri za finansije i Katedri za kvatitativnu ekonomiju, a od oktobra 2018. i dekanesa ovog fakulteta. Prije toga,  bila je na poziciji prodekana za nastavu i međunarodnu saradnju. 

Polja njenog profesionalnog inetersovanja su kvantitativne finansije, odnosno osiguranje, finansijska matematika, aktuarska matematika i menadžment rizika. 

Pored akademske karijere, profesorica Selimović je nezavisna članica Nadzornog odbora Raiffeisen bank BH i predsjednica Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a bila je i članica Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine (predstavnik Premijera Federacije Bosne i Hercegovine). 

Pod njenim vodstvom akreditacijskog tima Ekonomskog fakulteta, ova ustanova je postigla dvije najprestižnije visokoobrazovne akreditacije – The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) i European Foundation for Management Development  (EFMD). Od 2017. godine, profesorica Selimović je postala član EPAS Odbora za kreditiranje.

Profesorica Selimović je predavala na Univerzitetu u Istanbulu, Faith Univerzitetu, Univerzitetu u Nebraski Linkoln, ali i mnogim drugim institucijama. Dosad ima mnogobrojne objave i učestvovala je kao rukovodilac, istraživač, konsultant i saradnik u mnogim naučnim i konsultantskim projektima i studijama. Između ostalog, učestvovala je kao konsultant u projektima za Svjetsku banku, Centar za reformu finansijskog istraživanja i Regionalnom ekonomskom forumu koji prati metodologiju Svjetskog ekonomskog foruma. 

Muhamed Semić

Muhamed Semić je Direktor u Odjelu savjetovanja povezanog s upravljanjem rizicima u Deloitte Bosna i Hercegovina, a pridružio se Deloitte timu 2016. godine. Posjeduje višegodišnje iskustvo u radu u konsaltingu i finansijskom sektoru, s fokusom na upravljanje rizicima, regulatornu usklađenost, implementaciju relevantnih međunarodnih standarda i industrijskih praksi u organizacijama. Muhamed je stekao MBA diplomu izdatu od strane Griffith College Dublin / Nottingham Trent University i diplomirani je inženjer elektrotehnike s diplomom Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo. Posjeduje certifikat International Certificate in Banking Risk and Regulation (ICBRR) izdat od strane Globalne Asocijacije Risk Profesionalaca (GARP) i Certificirani je revizor informacionih sistema (CISA – ISACA). Član je Udruženja profesionalnih rizik menadžera u BiH (UPRMUBIH) i predavač na seminarima i konferencijama. Tokom rada u Deloitteu bio je angažiran na više projekat vezanih za sektor osiguranja, uklj. i projekte vezane za regulatornu usklađenost, MSFI 17 i MSFI 9, Solventnost II i dr.

Ena Mesihović

Ena Mesihović rođena je u Sarajevu 4.4.1991. godine.
Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu diplomirala je 2014. godine nakon čega je započela svojukarijeru radom u advokaturi sa fokus om na predmete koji se odnose na prava iz osiguranja, institut
naknade štete te privredno i radno pravo.
Pravosudni i advokatski ispit položila je 2018. godine u Sarajevu.
Svoju karijeru je 2018. godine nastavila u UNIQA Osiguranju i to na mjestu pravnika na poslovima obrade šteta i zastupanja društva pred pravosudnim organima. 2020. godine preuzima poslove voditelja Tima za likvidaciju šteta, dok 2022. godine stupa na mjesto direktora Centra za podršku klijentima UNIQA Osiguranja za poslove obrade šteta, administriranja polisama i podrške klijentima, na kojoj poziciji se i trenutno nalazi.
Od 2017. godine obnaša i funkciju predsjednice Upravnog odbora punopravne članice IPPF-a, Instituta za
populaciju i razvoj u Sarajevu.

Amra Đendušić

Rođena 1985. godine u  Sarajevu, po zanimanju diplomirani pravnik. Duži period obavljala rukovodne poslove u sektoru namjenske industrije. U periodu od 2015-2017. obavljala poslove savjetnika Premijera Federacije BiH. U branši osiguranja od 2018. godine. Rukovodila sektorom ljudskih resursa i pravnih poslova. Trenutno obavlja poslove na poziciji direktora Službe šteta Sarajevo osiguranje d.d Sarajevo.

Rastko Filipović

Rastko Filipović je direktor u Deloitte d.o.o. Beograd nadležan za usluge u  sektoru osiguranja. Nakon završenih osnovnih i masters studija u Londonu, Rastko je započeo svoju karijeru u  Velikoj Britaniji gde je radio  na angažmanima revizije i drugih oblasti racunovodstvenih usluga za  najveće globalne osiguravajuće kuće, u okviru kojih je pružao i  usluge vezane za berzanske  i M&A transakcije.  Karijeru nastavlja u Cirihu gde je za Deloitte vodio angažmane usluga vezano za implementaciju MSFI 9 i MSFI 17 velikih evropskih osiguravajućih društava, gde je proveo četiri godine, sve do povratka u Srbiju u oktobru 2021.

Moderatori

Dr. sc. Željko Šain

Šain dr. sc. Željko je redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta i rukovodilac Katedre za financije. Utemeljitelj je akademskog izučavanja oblasti osiguranja i prvi  doktor znanosti iz aktuarske matematike u povijesti Bosne i Hercegovine. Autor je ili koautor veće broja knjiga, od kojih navodimo: Aktuarski modeli životnih osiguranja: prvi dio: osnove aktuarske matematike, drugi dio: primjena aktuarske matematike, Due diligence – procjena vrijednosti osiguravajućeg društva, Finansijski menadžment u osiguranju, Osiguranje imovine i lica u praksi – knjiga za menadžere itd.  Autor je ili koautor velikog broja  naučnih i stručnih članaka iz osiguranja i finansija. Bio je mentor brojnim doktorskim, magistarskim i master radovima iz oblasti osiguranja i aktuarstva.

Obnašao je brojne dužnosti: dekan Ekonomskog fakulteta, prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu, član Upravnog vijeća Centralne banke BiH, prvi predsjednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH, predsjednik Stručnog savjeta Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH, član Nadzornog odbora Sparkasse bank BH,  itd.  

Zlatko Vukmirović

Zlatko Vukmirović je diplomirao na odsjeku žurnalistike Fakulteta političkih nauka “Veljko Vlahović” Univerziteta u Sarajevu.

Po završetku studija, afirmisao se kao novinar i urednik više bosanskohercegovačkih printanih medija a neposredno po formiranju Javnog RTV servisa i kao producent programa BH Radija 1.

Radio je kao šef Katedre za printano novinarstvo i predavač na Visokoj školi novinarstva Media plan Instituta u Sarajevu

U Uredu za medijsku i poslovnu promociju kandidature Sarajeva za ZOI 2010. godine radio je kao direktor Sektora za odnose s javnošću i izdavaštvo

U dva mandata obavljao je funkciju potpredsjednika Udruženja PR praktičara Bosne i Hercegovine – PRIBA

Rukovodilac je Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Vlasnik je preduzeća “Poslovni glasnik d.o.o.”, i urednik njegovog finansijsko-poslovnog magazina “Banke i Biznis u BiH”.

Jasmin Marić

Oduvijek sam bio angažiran na projektima IT, prodaje i razvoja poslovanja. Moje akademsko obrazovanje je u poslovanju, ali su me najivše privlačili IT proizvodi i usluge i digitalni poslovni modeli. Većina mog radnog iskustva uključuje prodajno i marketing savjetovanje, digitalni marketing, istraživanje i razvoj poslovanja u OLX.ba (OLX Group). Kao vodeća tržišna platforma za male oglase, OLX upravlja razvojem B2C i C2C segmenta i održavanje mnogih projekata vezanih za IT i e-trgovinu. Osim korporativnih IT rješenja, aktivan sam član lokalne startup scene gdje radim sa i mentor nekoliko startup projekata, savjetnik na projektima digitalizacije i razvoja online prodaje.

Damir Sarajlić

Damir Sarajlić je završio Strojarski fakultet Sveučilišta u Mostaru, u zvanju diplomiranog inženjera strojarstva, smjer – strojarske konstrukcije. 

Radno iskustvo je sticao u SOKO IPV d.o.o. Čitluk i Alfatherm d.o.o. Mostar, a od 2005. godine zaposken je u Croatia osiguranju d.d. Mostar, prvo kao procjenitelj šteta na motornim vozilima i 

stručnjak za procjenu šteta na imovini. Trenutno obavlja funkciju direktora sektora za upravljanje procesima naknade šteta.

U Zaštitnom fondu Federacije Bosne i Hercegovine obavljao je funkcije člana Upravnog odbora i  Skupštine te Predsjednika Upravnog odbora (2016-2020). Od 2016. godine član je Skupštine Zaštitnog fonda Republike Srpske 2016

Stalni je sudski vještak strojarske struke te stručnjak za procjenu PML-a, kao i član radnih grupa pri Udruženju društava za osiguranje FbiH.

Za sve dodatne informacije vezane za učešće na konferenciji možete se obratiti:

Kontakt osoba:

Adaleta Gugač

E-mail:

konferencija.udofbih@altermedia.ba

Telefon:

+ 387 33 710 616